Nota cara memasang penyaman udara

0
828

Cara memasang penyaman udara merupakan satu kemahiran yang penting bagi seorang juruteknik penyaman udara.

Kemahiran ini membenarkan seseorang memasang unit penyaman udara dengan betul.

Disamping itu, kemahiran ini juga membolehkan pelajar matapelajaran penyaman udara mengetahu cara pemasangan pelbagai jenis dan model penyaman udara yang ada di pasaran kerana ianya mungkin berbeza.

Cara memasang penyaman udara

Di bawah ini adalah pelbagai manual memasang penyaman udara mengikut jenis, jenama atau model.

Saya kongsikan senarai ini bagi memudahkan rujukan pelajar dan juga mereka yang mahu memasang unit penyaman udara di rumah.

Suka juga saya maklumkan bahawa kebanyakan cara memasang penyaman udara di bawah adalah dalam Bahasa Inggeris. Semua cara pemasangan dimasukkan ke dalam manual penuh unit penyaman udara.

JENIS UNIT PISAH (SPLIT UNIT)

  • Jenama: Panasonic, Model: CS-PC9QKH / CS-PC12QKH /
    CS-PC18QKH / CS-PC24QKH / CS-PC28QKH / CU-PC9QKH / CU-PC12QKH / CU-PC18QKH / CU-PC24QKH / CU-PC28QKH [Muat turun manual penuh]
  • Jenama Daikin, Model CTXS07JVJU / CTXS09HVJU /CTXS12HVJU [Muat turun manual penuh]

Tentang perkongsian pendidikan

Perkongsian di sini khusus untuk dua matapelajaran Asas Sains Komputer Menengah Rendah (Tingkatan 1 – 3) dan mata pelajaran PVMA – PPU (Penyejukan dan Penyamanan Udara).

Kedua – dua mata pelajaran ini adalah matapelajaran utama yang diajar oleh saya di sekolah.  Saya juga ada berkongsi tips dan tutorial yang saya rasakan boleh memanfaatkan pembaca laman saya ini.

Kategori Pendidikan (Education) laman ini dikemaskini dari masa ke semasa.

Kebanyakan bahan di laman ini dicipta sendiri, namun ada juga bahan yang diambil daripada sumber lain kerana ianya belum dibangunkan atau lebih baik daripada yang sedia ada.

Jika anda mahukan lebih tips, perkongsian dan info terkini berkenaan perkongsian saya, sila LIKE DAN FOLLOW saya di FACEBOOK.

Leave a Reply